Sunday, June 24, 2012

Football legend Datuk Mokhtar Dahari's son Reza Mokhtar is a JOHANNIAN

Anak lagenda bolasepak negara, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari, Reza Mokhtar is a JOHANNIANPenghormatan buat Mokhtar DahariAHLI keluarga Allahyarham Mokhtar Dahari diketuai isterinya, Datin Tengku Zarina Tengku Ibrahim (dua dari kiri) bersama anak-anaknya, (dari kiri) Nur Azera, Reza dan Nur Arina bergambar di hadapan Gelanggang Mokhtar Dahari semalam.NAMA bekas bintang bola sepak negara, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari kini diabadikan di gelanggang utama Kompleks Futsal Putrajaya.
Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek menjelaskan, ia adalah sebagai tanda penghormatan kepada legenda negara itu yang lebih dikenali sebagai Super Mokh sepanjang pembabitannya dalam sukan bola sepak tanah air.
"Selepas melakukan perbincangan, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memutuskan untuk menamakan gelanggang utama ini dengan nama Mokhtar Dahari yang suatu ketika dahulu, merupakan penyerang berbisa serta digeruni di rantau Asia.
"Dengan tertulisnya nama beliau di gelanggang ini, ia diharapkan ia akan meniup semangat anak-anak muda negara kita untuk bersama mengejar kegemilangan yang pernah dikecapi oleh Allahyarham, sekali gus memartabatkan semula sukan bola sepak tanah air," jelas Shabery.
Sementara itu, anak sulung Allahyarham, Mohd. Reza amat bangga dengan penghargaan yang diberikan oleh KBS.
"Walaupun arwah telah meninggal dunia 19 tahun lalu, namun masih ada lagi pihak yang menghargai jasa serta pengorbanannya.
"Sudah pasti kami sekeluarga berbangga dengan penghargaan ini dan saya mewakili keluarga mengucapkan terima kasih kepada KBS di atas penamaan Gelanggang Mokhtar Dahari ini," kata Reza.

SHABERY (kanan) cuba menyaingi kelincahan pemain pasukan pilihan FAM, K. Rajagobal pada perlawanan pertunjukan sempena perasmian Kompleks Futsal Putrajaya semalam.Allahyarham Mokhtar meninggal dunia pada 11 Julai 1991 selepas menghidap penyakit distrofi otot.
Semasa hayatnya, Allahyarham mewakili negara pada Sukan Asia 1974 dan 1978; Sukan SEA 1975, 1977 dan 1979; Pestabola Merdeka 1972 hingga 1984 dan penampilan terakhir pada Pra-Olimpik di Seoul, Korea Selatan pada 1985.
Walaupun ketika ayahnya menghembuskan nafas terakhir Reza baru berusia 10 tahun, namun dia memahami pemergian ayahnya itu merupakan satu kehilangan besar buat arena bola sepak negara.
Sejak itu, Reza, 29, yang mesra dengan panggilan Jaja telah menanam cita-cita untuk mengikut jejak arwah ayahnya.
"Minat saya dalam bola sepak timbul bila saya sering dibawa arwah ayah ke stadium dan padang latihan," katanya Reza yang kini berkhidmat sebagai pegawai di Bahagian Perhubungan Korporat UMW Corporation.
Antara pembabitan Reza dalam sukan bola sepak ialah mewakili Selangor pada saingan Piala Emas Raja-Raja.


Nuffnang Ads

ISNIN, 10 MEI 2010


Mohd Reza Bangga Nama Mokhtar Dahari Masih Diingati


BERNAMA

Anak lagenda bolasepak negara, Allahyarham Datuk Mokhtar
Dahari, Mohd Reza menunjukkan isyarat bagus selepas
gelanggang di Kompleks Futsal Putrajaya diberi nama sempena
nama ayahnya, Gelanggang Mokhtar Dahari selepas majlis
perasmian Kompleks Futsal Putrajaya, semalam. - Foto BERNAMA
PUTRAJAYA: Pengiktirafan dan penghargaan yang terus diberikan kepada bintang bola sepak negara, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari sedikit sebanyak menyentuh perasaan anggota keluarganya.
Pada 8 Mei lalu, sebagai tanda penghargaan terhadap jasa dan sumbangan yang telah diberikan oleh Allahyarham atau lebih dikenali sebagai "Super Mokh", Kementerian Belia dan Sukan dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya menamakan gelanggang utama di Kompleks Futsal Presint 18 sebagai "Gelanggang Mokhtar Dahari".
Upacara perasmian gelanggang itu dirasmikan oleh Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah.
Bagi anak sulung Allahyarham, Mohd Reza, 38, pengiktirafan dan penghargaan seumpama itu secara tidak langsung memperlihatkan bahawa orang ramai masih menghargai jasa Allahyarham dan mengingati beliau.

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah bersalaman dengan
Mohd Reza anak kepada Jaguh bolasepak negara, Allahyarham
Datuk Mokhtar Dahari sebelum perlawanan futsal persahabatan
antara pasukan pilihan Menteri Belia dan Sukan dengan Pasukan
Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sempena perasmian
Kompleks Futsal Putrajaya, semalam. Turut sama ialah Menteri
Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek (kiri). Kompleks
futsal itu dinamakan bersempena nama lagenda bola sepak
negara, Allahyarham Mokhtar.
"Saya sekeluarga sememangnya berbangga dan berterima kasih walaupun sudah 19 tahun arwah telah meninggalkan kita, orang ramai masih mengingati beliau (Mokhtar).
"Jasa beliau terhadap sukan bola sepak negara selama ini tiada tolok bandingannya," kata Mohd Reza. Allahyarham Mokhtar, yang terkenal sebagai seorang penyerang berbisa dan paling disegani di rantau Asia, meninggal dunia pada 11 Julai 1991 selepas menghidap penyakit distrofi otot.
Semasa hayatnya, Allahyarham pernah mewakili negara pada Sukan Asia Teheran (1974) dan Bangkok (1978); Sukan SEA Bangkok (1975), Kuala Lumpur (1977) dan Jakarta (1979); Pesta Bola Merdeka 1972 hingga 1984 dan penampilan terakhir pada Bola sepak Pra-Olimpik di Seoul, Korea Selatan pada 1985.
Walaupun ketika ayahnya menghembuskan nafas terakhir Mohd Reza baru berusia 10 tahun, namun beliau memahami bahawa pemergian ayahnya itu merupakan satu kehilangan besar buat arena sukan tanah air khususnya bola sepak negara.
Sejak itu, Mohd Reza, yang mesra dengan panggilan 'Jaja', telah menanam cita-cita untuk mengikut jejak arwah ayahnya.

Keluarga Allahyarham Mokhtar Dahari, jaguh bolasepak
negara Tengku Zarina Tengku Ibrahim (dua kiri), anak-anaknya
(dari kanan) Nur Arina, Mohd Reza dan Nur Azera gembira selepas
salah satu gelanggang di Kompleks Futsal Putrajaya di beri nama
Gelanggang Mokhtar Dahari.
"Minat saya dalam bola sepak timbul bila saya sering di bawa arwah ayah ke stadium atau padang latihan," katanya.
Antara pembabitan beliau dalam sukan bola sepak ialah mewakili Selangor dalam Pertandingan Bola sepak Piala Emas Raja-Raja pada awal tahun 2000.
Di awal pembabitan beliau dalam arena bola sepak, Mohd Reza pernah mewakili pasukan Bawah 14 tahun Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ke beberapa kejohanan peringkat kebangsaan.
"Sekarangpun saya masih bermain bola sepak tetapi tidak aktif seperti dulu. Saya masih terlibat dalam bola sepak tetapi saya hanya bermain untuk pasukan UMW," kata Mohd Reza, yang kini berkhidmat sebagai pegawai di Bahagian Perhubungan Korporat UMW Corporation. -


The Star Online


Football legend’s son to wed today

Friday July 2, 2010


KUALA LUMPUR: Mohd Reza Mohd Mokhtar, the only son of Malaysia’s legendary football player the late Datuk Mokhtar Dahari, could not have chosen a better time to get married.
A diehard fan of England and Manchester United, Mohd Reza will tie the knot with Sharina Mohd Shahrin in Shah Alam today with the World Cup Finals still in full swing.
A big day: Mohd Reza, the legendary Mokhtar Dahari’s son, will be getting married to Sharina in Shah Alam today.
“I have been watching most of the World Cup matches as well as preparing for the wedding.
“It is meaningful because everyone in my family is a diehard football lover,” said the 29-year-old son of SuperMokh.
Mokhtar, one of the most feared strikers in Asia in the late 70s and 80s, is best remembered for his scoring skills. He passed away in 1991.
Mohd Reza, who played for Selangor in the President’s Cup, is a public affairs executive with UMW while his wife-to-be Sharina, 28, is an executive with Technology Park College.
They have known each other since 2004.Anak SuperMokh Berkahwin Hari Ini
Mohd Reza dan Sharina sudah mengenali hati budi masing-masing sejak enam tahun lalu.
KUALA LUMPUR: Mohd Reza Mohd Mokhtar, anak tunggal legenda bola sepak negara, arwah Datuk Mokhtar Dahari memilih untuk melangsungkan perkahwinannya dalam kehangatan Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan.
Penyokong setia England dan Manchester United itu akan mengikat tali perkahwinan dengan pasangannya, Sharina Mohd Shahrin di Shah Alam hari ini.
"Saya menyaksikan hampir kesemua perlawanan Piala Dunia sambil membuat persediaan untuk perkahwinan saya.
"Ia amat bermakna kerana setiap ahli keluarga saya merupakan peminat setia bola sepak," kata anak lelaki SuperMokh berusia 29 tahun itu.
Sharin menunjukkan cincin perkahwinan sambil ditemani bakal suaminya.
Mokhtar, antara penyerang yang digeruni di Asia pada lewat tahun 70-an dan 80-an masih dikenang kerana kehandalannya menjaringkan gol.
Beliau meninggal dunia pada 1991.
Mohd Reza yang mewakili Selangor dalam Piala Presiden bekerja sebagai eksekutif perhubungan awam di UMW manakala bakal isterinya, Shahrina, 28, adalah eksekutif di Kolej Technology Park.
Mereka sudah mengenali antara satu sama lain sejak 2004.
Pasangan itu akan melangsungkan perkahwinan hari ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...